Menorca

Informa't bé sobre Menorca

Museus de Menorca

Museu Bastió de sa Font

El museu del Bastió de sa Font, d'història antiga, s’ubica al Bastió de sa Font, baluard construït el 1677 per protegir una de les portes d'entrada de les imponents muralles medievals que envoltaven Ciutadella; l’edificació s’assenta dalt un dels dos penya-segats que flanquegen el port. Des de 1995, les grans sales cobertes amb magnífiques voltes de pedra calcària, originàriament utilitzades com a magatzems del delme, estan ocupades pel Museu Municipal.

La col·lecció permanent —amb restes paleontològiques, joies i objectes d'ús quotidià— fa un recorregut didàctic per la història de l'antiga capital de Menorca, Ciutadella, i per l'illa en general, des de la prehistòria fins a les èpoques paleocristiana i musulmana, concretament fins a la integració de l’illa a la corona d'Aragó el 1287. Entre les col·leccions que exhibeix, destaquen molt especialment els excepcionals materials prehistòrics provinents de la cova des Càrritx i la cova des Mussol, i les restes paleontològiques de Myotragus balearicus recuperades d'una altra cova del terme municipal.

Està obert tot l'any; tanca els dilluns, diumenges i festius.

Museu Militar de Menorca

El Museu Militar de Menorca, que es va inaugurar el 1981 en un vell polvorí del segle XVIII del castell de Sant Felip, està situat actualment al quarter de Cala Corb, a la mateixa plaça de l’Esplanada al bell mig des Castell. És un edifici construït pels anglesos el 1771, quan van fundar Georgetown (primer nom del municipi ara anomenat es Castell). A més de ser la seu del Consorci del Patrimoni Històric i Militar, aquest museu és imprescindible per conèixer específicament la història militar de l’illa.

El Museu disposa les seves sales en dues plantes. Des de l'Esplanada, s'accedeix primer per una escala a les onze sales de la primera planta, en cadascuna de les quals s'exposa un moment de la història militar de Menorca: a la sala de Maria Lluïsa Serra, monuments talaiòtics; a la sala del coronel Richard Kane, les dominacions estrangeres; a la sala del rei Carles III, la conquesta espanyola de Menorca; a la sala de l'almirall Miranda, la Base Naval de Maó i l'esquadra; a la sala d'Isabel II, la fortalesa de la Mola, etc. Comuniquen amb el mateix passadís: la biblioteca, la sala de vídeo i les oficines. La planta baixa, a la qual s'accedeix per una escala interior de l'edifici, exposa en una sèrie de sales altres moments de la història insular: la sala d'Amiens, el retorn de Menorca a Espanya; la sala de Bayarte, les coses que concerneixen l'artilleria a Menorca; a la sala de Brandaris, les defenses de Menorca durant la Guerra Civil (1936-39); i a la sala de Llucalari s’hi mostra una direcció de tir original de la bateria Vickers de 38,1 cm.

El museu obre tot l'any, els matins de dilluns a dissabte i matí del primer diumenge de cada mes.

Museu de Menorca

El Museu de Menorca és la institució museística més important de l’illa. S’ubica en l'antic convent franciscà de Jesús a Maó, un edifici barroc de finals del segle XVII. El patrimoni que conserva aquest centre és una invitació a fer un recorregut per la història de Menorca a través del fons format per materials procedents d'antigues col·leccions, d'excavacions i de dipòsits i donacions, tant de particulars com de diverses entitats. Els fons es distribueixen en tres plantes: la planta baixa, que envolta el claustre de l'antic convent, acull les sales d'exposicions temporals i la sala d'actes; a la primera planta hi ha els materials referits a la història antiga de l’illa, des dels primers habitants a les èpoques romana i bizantina; i a la segona planta s’hi pot admirar des de l'època musulmana fins a la pintura del segle XX, passant per la important col·lecció cartogràfica centrada en l'estratègic port de Maó.

Està obert al públic tot l'any, diumenges matí inclosos; tanca els dilluns i festius.

Molí de Dalt

El Molí de Dalt de Sant Lluís és un bell record dels tres molins de vent que, al costat del Molí d’Enmig i del Molí de Baix, durant quasi 200 anys van caracteritzar el conjunt arquitectònic d'aquesta vila fundada pels francesos. El molí de vent disposa d'una maquinària de fusta que aprofita la força eòlica mitjançant les aspes (o antenes) que, proveïdes de veles, fan girar la mola que converteix el gra en farina.

El Molí de Dalt va ser restaurat el 1987, quan s’hi van col·locar les aspes i la maquinària per a la mòlta del gra. A més d'una oficina municipal d'informació turística, la planta baixa acull un museu etnològic, amb interessants col·leccions d'eines i arreus del camp i de la vida domèstica tradicional rural i d'oficis ja desapareguts.

Roman obert tot l'any.

Altres museus

Altres museus interessants i que no podem perdre'ns si volem introduir-nos en el coneixement de la història i la cultura menorquines són, entre d’altres:

  • Museu de la Naturalesa a Ferreries (ciències naturals, i amb botiga de venda de productes autòctons)
  • Museu Diocesà de Menorca a Ciutadella (arqueologia, art sacre i col·lecció Pere Daura)
  • Casa Museu del Pintor Torrent a Ciutadella (exclusiu sobre el reconegut pintor José Roberto Torrent)
  • Sa Farinera de s’Arangí as Mercadal (antic molí de farina)
  • Museu del Formatge a Ferreries, a l’Hort de Sant Patrici
  • Claustre del Carme a Maó (que a més d'exposicions temporals acull les col·leccions Hernández Sanz i Hernández Mora)
  • Ateneu de Maó (amb col·leccions de ceràmiques dels segles XVI i XVIII)
  • Sala de Cultura de Sa Nostra a Ciutadella (exposicions temporals de diversa índole, sobretot pictòriques)
  • Les galeries d'art Artara, Argos, Kroma o Encant a Maó, Xibau a Ferreries i Retxa i VidrArt a Ciutadella

Informació referent al perfil de persones usuàries de les instal·lacions juvenils